ZomerExpo 2019 “Europa”

composizione-oro-e-legno-1-2x2

Na twee zenuwslopende selectierondes mag mijn werk “Composizione Oro e Legno 1 ” deelnemen aan ZomerExpo 2019 “Europa “. En daar ben ik superblij mee ! De ZomerExpo 2019 “Europa” vindt op twee locaties plaats : Kasteel Het Nijenhuis en “De Wolk” van museum De Fundatie. De expositie loopt van 25 mei tot en met 1 september volgens de openingstijden van museum De Fundatie.

Kasteel Het Nijenhuis

Mijn werk zal komen te hangen in Kasteel Het Nijenhuis in Wijhe. Onderdeel van museum De Fundatie in Zwolle . En een bijzonder mooie plaats. Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen.

Kasteel-Het-Nijenhuis-Mozaïekatelier Colorito-Natasja Mulder
ZomerExpo-2019-Europa- Mozaïekatelier Colorito-Natasja Mulder

Dirk Hannema

De eerste vermelding dateert van 1382. Het kasteel werd bewoond door diverse adellijke geslachten, onder wie de families Van Ittersum, Bentinck en Von Knobelsdorff. Nadat de familie Van Pallandt het landgoed in 1934 had verkocht, volgde een periode van verval. Totdat collectioneur Dirk Hannema het provinciebestuur van Overijssel ervan overtuigde dat Kasteel het Nijenhuis voor verder verval behoed moest worden. Op zijn initiatief werd het kasteel gerestaureerd en de bouwhuizen onder architectuur verbouwd tot museum, met de verzameling van Hannema als uitgangspunt. De grondlegger van Museum de Fundatie bewoonde Kasteel het Nijenhuis van 1958 tot aan zijn dood in 1984. In 2003/2004 is het kasteel onder leiding van architect Gunnar Daan grondig verbouwd en gerenoveerd.

Open voor publiek

Het huis, voorheen alleen te bezichtigen op afspraak, werd geheel heringericht en is sinds september 2004 volledig toegankelijk voor het publiek. Hannema’s veelzijdige verzameling omvat onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen. Tot zijn overlijden in 1984 organiseerde hij tentoonstellingen en leidde hij op afspraak geïnteresseerden rond in zijn woonhuis en museum. Museum de Fundatie zet Hannema’s werk voort en toont tegenwoordig een deel van zijn omvangrijke collectie in het kasteel. Daarnaast hebben er in het kasteel en de beeldentuin met regelmaat wisselende tentoonstellingen plaats.