Expositie bij Holland PTC Delft

Expositie bij Holland PTC Delft

“Johannes Vermeer – een eigentijds portret van de grote meester “

Expositie bij Holland PTC

Net toen ik dacht dat het helemaal stil gevallen was rondom het tv programma De Nieuwe Vermeer, valt er een mail in mijn inbox…. Omroep Max……. Ik was wel nieuwsgierig naar wat zij van mij willen. Holland PTC had hen benaderd over ‘mijn’ Vermeer met de vraag of ik dit werk bij hen beschikbaar zou willen stellen voor een expositie.

Wie zijn Holland PTC ?

Ik ken het bedrijf niet. Geen flauw idee wat Holland PTC betekent en waar het voor staat. Even googlen leert me dat
Holland PTC een zelfstandig poliklinisch centrum is  voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, in Delft. Dat klinkt heel mooi, een kliniek is die zich bezig houdt met protonentherapie, in Nederland. Dit is wat we nodig gaan hebben in de strijd tegen kanker : een precisie bestraling met behulp van protonen. Omdat ze 5 jaar bestaan, zouden ze dat willen vieren met een expositie voor hun patiënten. En dat klinkt als een prachtig idee !

Natuurlijk doe ik mee !

Ik heb me meteen opgegeven. Natuurlijk doe ik mee ! Maar, weten ze wel wat ik meebreng ? Want mijn Nieuwe Vermeer is letterlijk een zware jongen mét entourage. De ervaring leert dat de meeste ophangsystemen in exposities niet geschikt zijn voor het gewichtige mozaïekkunst. Bij Holland PTC draaien ze daar echter hun hand niet voor om. Mijn Johannes mag daar staan op een ezel, breng hem maar !

Blij verrast en vereerd

Woensdag 20 september waren we te gast bij PTC Holland. Voor de opening van de expositie en een rondleiding door het bedrijf.
Ik moet toegeven dat ik me niet helemaal goed had ingelezen. Het bleek dat een commissie van het bedrijf  een selectie van 15  kunstwerken had gemaakt uit de 180 Nieuwe Vermeers.  En deze werken zijn nu te zien bij PTC Holland. Toen in dit hoorde bij de openingsspeech was ik blij verrast en vereerd. Super leuk dat mijn werk sterk genoeg is om op te vallen en dat het niet gaat om de naam !

Er hangen 15 werken, prachtig uitgelicht.  Er goed is nagedacht welk werk naast elkaar zodat er versterking is. Complimenten aan de inrichters !
Samen met de andere kunstenaars en hun introducees kregen we een rondleiding langs de werken onder leiding van Joëlle de Jong.  Wat leuk om weer een paar deelnemers van het tv programma te ontmoeten ! En om het verhaal achter hun werk te horen !

Indrukwekkend

Na de rondleiding langs de werken kregen we een kijkje achter de schermen. Boeiend, leerzaam maar ook heftig. Confronterend als ex-kankerpatiënt. Want ja, ik neem dat woord niet graag in de mond, want ik ben er heel genadig van afgekomen, maar ik heb al wel de ervaring hoe het is om bestraald te worden. Jesse’s rondleiding en uitleg over protonentherapie waren helder en respectvol. Een duidelijk verhaal over complexe maar mooie materie die hopelijk snel nog heel veel meer mensen kan gaan helpen.

Wat heeft dit alles nu met ‘mijn’ Vermeer van doen?

Johannes Vermeer blijkt een inspirator te zijn voor Holland PTC. De verbinding wordt gevormd door ‘passie’ en ‘precisie’. De unieke combinatie van zachtheid en precisie in Vermeer’s schilderijen die volmaaktheid benadert. Het is exact deze zachtheid en precisie die ook PTC Holland nastreeft, net als het verlichte inzicht waarmee Vermeer onvergetelijke kunstgeschiedenis schreef. En het tv programma De Nieuwe Vermeer was natuurlijk de link naar de toekomst.

Al meteen blij nieuws

Tijdens de opening had de directeur al meteen blij nieuws. Want in die drie dagen dat de Nieuwe Vermeers bij Holland PTC hingen, hadden ze al veel bekijks en vooral heel veel blije reacties van de patiënten. Het is een heerlijk afleiding van alle zorgen om eens even kunst te kunnen bekijken.  De creatieve variaties op verdwenen werken van Vermeer blijken een mooie toevoeging aan de gangen van het behandelcentrum.
Dus ja, natuurlijk doe ik mee en ben ik blij dat mijn Johannes daar nu staat !

En ik liep deze keer een bestralingskliniek uit als bezoeker, niet als patiënt. En dat voelde als een overwinning !