“Johannes Vermeer – een eigentijds portret van de grote meester “

“Johannes Vermeer – een eigentijds portret van de grote meester “

“Johannes Vermeer – een eigentijds portret van de grote meester “

“Johannes Vermeer – Een eigentijds portret van de grote meester” is een werk dat op een heel speciale manier gemaakt is . En om een speciale reden. Ik heb het opgebouwd uit lagen, zodat er een bijzonder 3D effect ontstaat. Lagen die elkaar deels overlappen. Als je de detail foto’s bekijkt die van opzij zijn genomen, dan zul je gaan zien hoe het in elkaar zit. Voor zover ik weet, is deze techniek nog zelden of niet toegepast in de mozaïekkunst. En dat maakt dit werk heel bijzonder.

Hoe het werk tot stand is gekomen, is ook bijzonder. Want waar haal ik nu de inspiratie vandaan om een zelfportret van de 17de eeuwse schilder Johannes Vermeer te maken ?

In mei 2022 werd ik uitgenodigd door Omroep Max om mee te doen aan het televisie programma De Nieuwe Vermeer.

In het programma worden 6 verloren gegane werken van Johannes Vermeer opnieuw tot leven gebracht. De bedoeling was dat ik één van de 6 titels koos. En in mijn vak, de authentieke Italiaanse mozaïekkunst, een eigentijdse benadering van dit werk van Johannes Vermeer zou maken.

Ik koos voor de titel Zelfportret. Ik ging dus een zelfportret van Johannes Vermeer maken.  Dit werk heeft ooit bestaan, maar is verloren gegaan. Er is weinig tot niets over bekend. In een masterclass kregen we alle informatie die er over bekend was plus de eisen waaraan het werk moest voldoen. Zo was bijvoorbeeld de afmeting vastgesteld op 45 x 53 cm. En we kregen 3 maanden de tijd om het werk te voltooien. 3 maanden lijkt lang, maar is verschrikkelijk kort. Ik heb dan ook heel erg hard moeten werken om het werk op tijd af te krijgen.

En hoe moest ik het aanpakken ? Allereerst heb ik gestudeerd op Johannes Vermeer. Want eerlijk gezegd, veel verder dan “Het meisje met de Parel” en “het Melkmeisje” reikte mijn kennis over de schilder niet. En die studie alleen al was heel boeiend !

Omdat er geen zelfportret van Vermeer bestaat, kon ik zelf een portret verzinnen. Waarbij ik wel rekening hield met de tijd waarin hij leefde en zijn levensverhaal. Ik ben gaan schetsen, tekenen, aquarelleren. En zo ontstond een ontwerp.

Daarna ontstond het idee om het portret in lagen te maken. Lagen die boven elkaar zweven. Technisch was het wel even een uitdaging om te verzinnen hoe de constructie op een degelijke manier te maken.

Toen moest ik aan de slag met het mozaïek zelf. Hoe dat ging, heb ik in een kort verslag samengevat. Dat kun je hier lezen.

En hoe het is afgelopen met het televisie programma De Nieuwe Vermeer ? Wel, supergoed !!

Ik haalde de finale van De Nieuwe Vermeer !

Uit meer dan 200 inzendingen werd mijn werk, samen met 29 andere gekozen. En dat was een hele eer.

Tussen de werkzaamheden door had ik de eer dat Dionne Stax in mijn atelier tv opnames kwam maken. Een hele belevenis. En wat is zij een lieve vrouw ! Je kunt de aflevering hier trouwens terugzien.

En vlak na de uitzending mocht mijn Johannes voor 7 weken naar Delft om daar mee te doen aan een grote expositie. Georganiseerd door Het Vermeercentrum Delft. Hoe gaaf is dat !

 

Kijk ook eens naar mijn ander werk:  ImagineWinter WonderlandThe Green Line , Composizione Oro e Legno 2.